2021-03-16

2021 metų tikslai: palanki verslo aplinka ir plėtra

Tradiciškai asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ visuotiniame susirinkime aptarti 2020 metais nuveikti darbai ir nubrėžtos pagrindinės 2021 metų veiklos gairės. Praėję metai pažymėti dviem svarbiausiais įvykiais – pandemija ir Asociacijos veiklos 30-metis – jie kaip raudona gija žymėjo visus renginius ir veiklas.

„Praėjusiais metais gerokai sustiprinome savo raumenis ir buvome išgirsti valdžios institucijų, kai drauge su kolegomis iš kitų asociacijų teikėme pasiūlymus maisto pramonės veiklą per COVID-19 pandemiją reglamentuojančiais klausimais: dėl ekstremaliosios situacijos priemonių taikymo verslui, dėl SAM rekomendacijų saugumui užtikrinti maisto pramonės įmonėse, dėl lankstesnio institucijų požiūrio į maisto teisės reikalavimų taikymą karantino laikotarpiu. Rezultatas – mūsų įmonės iš tiesų galėjo sėkmingai (atsižvelgiant į buvusią situaciją) veikti ir aprūpinti šalies žmones maisto produktais“, – susirinkimo pradžioje kalbėjo Mindaugas Snarskis, asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ valdybos pirmininkas.

Kol kas maisto sektorius (visa maisto tiekimo grandinė) dar nepripažintas ypač svarbiu, tuo klausimu teks padirbėti ir šiais metais, bet tai, kad maisto produktų gamintojai įtraukti į prioritetinį sąrašą skiepijimui nuo koronaviruso, jau nemažas žingsnis šia kryptimi.

Pandemija ir karantinas gerokai apsunkino tradicinių Asociacijos apskritojo stalo diskusijų organizavimą, tačiau ištaikius momentą vieną jų tema: „Koronavirusas ir maisto pramonė – ko išmokome?“ pavyko surengti „gyvai“. Konferencija „Ką valgysime po 30 metų: inovacijos maisto pramonėje“ vyko nuotoliniu būdu, prie jos prisijungė ir užsienio šalių pranešėjai, pranešimų klausėsi beveik du šimtai žmonių.

Šiais metais toliau bus tęsiami pernai pradėti darbai. Vienas iš pagrindinių tikslų – atstovauti Asociacijos nariams siekiant sukurti palankią aplinką verslui. Ir čia vienas pagrindinių uždavinių – pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimo ir tvarkymo teisinis reguliavimas, kad būtų sukurta skaidri, subalansuota pakuočių atliekų tvarkymo sistema. Kita svarbi veiklos kryptis – maisto produktų ženklinimas ir sudėties gerinimas, kad vartotojai galėtų pasirinkti jiems patinkančių produktų, nepasimesdami tarp painaus ir sudėtingo žymėjimo.

2021 metų pradžioje prie Asociacijos prisijungė UAB „Krekenavos agrofirma“, laukiama ir kitų žinomų Lietuvos įmonių. Beje, tapti Asociacijos nariais kviečiami ne tik ilgas veiklos tradicijas turintys maisto gamintojai, bet ir mažos inovatyvios įmonės, startuoliai, kurie jau mielai dalyvauja Asociacijos renginiuose. Jiems tai galėtų būti puikus tramplinas siekiant platesnio pripažinimo tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse.

Kitas šių metų Asociacijos veiklos tikslas suburti platesnį narių ratą, siekiant kuo plačiau ir reprezentatyviau atstovauti maisto pramonės interesams.