Lietuvos maisto pramonė

2018-12-04

Dar daugiau įmonių prisijungė prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ nariai pirmadienį (gruodžio 3 d.) lankėsi LR Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM). Čia susirinko atstovai socialiai atsakingų Lietuvoje veiklą vykdančių įmonių, kurios prisijungė prie SAM inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį. Šiais susitarimais įmonės savanoriškai įsipareigoja gerinti maisto produktų sudėtį juose mažinant cukraus, druskos ir riebalų kiekį. Sausio mėnesį tokį susitarimą pasirašė dešimt įmonių, tarp kurių net penkios – mūsų asociacijos narės. Šį kartą prie jų prisijungė ar prisiėmė daugiau įsipareigojimų dar penkios įmonės.

SAM vadovybė sveikina tai, kad mūsų šalyje veikiančios įmonės labai atsakingai žiūri į šias rekomendacijas ir vis daugiau verslo atstovų atsiliepia į viešojo sektoriaus kvietimą kartu rūpintis žmonių sveikata.


„Žmonės, nedėdami jokių papildomų pastangų galės gauti sveikesnių produktų, sveikiau gyventi“, - džiaugėsi Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį kasdieninėje mityboje rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei Europos Komisija (EK). Ją gerinti siūloma vartojant mažiau druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį ir mažinant šių medžiagų kiekius rinkai tiekiamuose maisto produktuose.

Šių metų pradžioje tokias sutartis yra pasirašiusios bendrovės: „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, „Vilniaus margarino gamykla“.

Per šiuos metus bendrovė „Kėdainių konservų fabrikas“ buvo įsipareigojusi sumažinti po 5 proc. druskos kiekio pomidorų padažuose ir konservuotose daržovėse, „Mars Lietuva“ – sumažinti cukraus kai kuriuose padažuose ir pan. Savo pažadus bendrovės tesėjo, kitos tai padarys netolimoje ateityje – taip, kaip buvo įsipareigojusios. Cukraus mažėjo ir „Coca - Cola“ gėrimuose, ir „Nestle“, „Mars Lietuva“ , "Fazer Lietuva" gaminiuose. Skaičiai įspūdingi. Pavyzdžiui, vien per šiuos metus į „Fazer Lietuva“ kepinius pateko 13 tonų cukraus mažiau.

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc., cukrų − 22 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. Tad siekiant mažinti galimas grėsmes gyventojų sveikatai ir gerinti Lietuvoje gaminamų produktų sudėtį, SAM inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti šių medžiagų kiekį.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašą rasite SAM Facebook paskyroje: https://bit.ly/2Q8AT0U

Spaudos konferencijos nuotraukas rasite čia: https://goo.gl/Rehz8S

Parengta pagal SAM pranešimą žiniasklaidai

Top