2016-03-16
Europoje vis dažniau keliami susirūpinimo visuomenės sveikata klausimai. Viena svarbiausių nutukimo, diabeto, širdies, kraujagyslių ligų priežastimi neretai įvardijamas maistas bei mityba, atskirose Europos šalyse girdimos iniciatyvos imtis tokių reguliacinių priemonių maisto pramonės srityje, kaip maisto mokesčių įvedimas, maisto profiliavimas, komunikacinių priemonių ribojimas. Kokių veiksmų šiuo atveju turėtų imtis maisto pramonė? Ar savireguliacija, kaip valstybės reguliavimo prevencija, būtų išeitis? Kokia verslo savireguliacijos praktika taikoma Europos šalyse bei pas mus?
Atsakymus į šiuos klausimus mėginta surasti š.m. kovo 16 d. asociacijos “Lietuvos maisto pramonė”organizuotame seminare “Maisto pramonė: iššūkiai ir savireguliacijos galimybė”. Jame dalyvavo įvairių maisto pramonės asociacijų, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Žemės ūkio ministerijos, maisto pramonės įmonių atstovai. Su situacija maisto pramonės reguliavimo srityje, dabarties bei ateities aktualijomis supažindino asociacijos “Lietuvos maisto pramonė” direktorė Irma Pilipienė. Patirtimi apie verslo savireguliaciją Lietuvoje dalinosi Lietuvos Reklamos biuro vadovas Gintaras Šeputis, Europos šalių pasiekimus pristatė strateginės komunikacijos bendrovės “Landmark Europe” įkūrėjas ir direktorius Rocco Renaldi, nuo 2008 m. dirbantis su “EU Pledge” – atsakingos reklamos vaikams iniciatyva Europoje.
Diskusijos metu aptartos savireguliacijos galimybės maisto pramonėje, vieningai sutarta, jog šioje srityje maisto pramonė turėtų rodyti daugiau iniciatyvos. Siekiant užtikrinti seminaro metu iškeltų klausimų sprendimo tęstinumą, tolimesnių bendrų veiksmų planui parengti buvo suburta darbinė grupė iš šakinių maisto pramonės asociacijų atstovų.
Seminaro “Maisto pramonė: iššūkiai ir savireguliacijos galimybė” darbotvarkė
Moderatorius – Rasa Bagdonienė, VšĮ “Versli Lietuva”
8:30-9:00 Dalyvių registracija
9:00-9:10 Sveikinimo žodis
Irma Pilipienė, asociacija “Lietuvos maisto pramonė”
Rocco Renaldi, strateginės komunikacijos bendrovė
“LandmarkEurope”
9:10-9:40 Lietuvos maisto pramonės reguliavimas: dabarties aktualijos ir galimos grėsmės
Irma Pilipienė, asociacija “Lietuvos maisto pramonė”
9:40-11:10 Maisto pramonės savireguliacijos pavyzdys Europoje - “EU Pledge” :
- Įsipareigojimai ir jų praktinis taikymas
- Monitoringas ir patvirtinimas
- Pozicionavimas ir komunikacija
Rocco Renaldi, strateginės komunikacijos bendrovė
“LandmarkEurope”
11:10-11:30 Kavos pertrauka
11:30-11:50 Verslo savireguliacija - patirtis Lietuvoje
Gintaras Šeputis, Lietuvos reklamos biuras
11:50-12:20 Diskusija apie galimybes efektyviems savanoriškiems veiksmams Lietuvoje
12.20-12.30 Išvados, sutarimas dėl tolimesnių veiksmų