2017-05-24

Antrosios asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ surengtos apskritojo stalo diskusijos tema – “Sveikatos apsaugos ministerijos ir įmonių bendradarbiavimo susitarimai dėl druskos, cukraus, riebalų kiekių maisto produktuose mažinimo – kaip tai įgyvendinti?”

Š.m. gegužės 22 d. įvyko antroji asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ organizuota apskritojo stalo diskusija. Šįkart diskusijos dalyviai - Sveikatos apsaugos ministerijos, Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto, Kauno technologijos universiteto, mėsos, pieno bei grūdų perdirbėjų asociacijų, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, įvairių maisto pramonės sektoriaus įmonių atstovai aptarė Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuojamus bendradarbiavimo susitarimus su įmonėmis dėl druskos, cukraus, riebalų kiekių maisto produktuose mažinimo bei kartu ieškojo sprendimų, kaip padaryti, kad šie susitarimai būtų veiksmingi gerinant maisto produktų sudėtį.

Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi ir balandžio mėn. pradžioje asociacijoms bei įmonėms išsiuntusi kvietimus pasirašyti Bendradarbiavimo susitarimus dėl druskos kiekio maisto produktuose mažinimo. Šių susitarimų esmė – įmonės įsipareigoja tiekiamuose rinkai maisto produktuose mažinti druskos kiekį ir apie šio įsipareigojimo vykdymą informuoti ministeriją. Ministerija savo ruožtu įsipareigoja apie įmonių veiksmus mažinant druską informuoti visuomenę ministerijai priimtinais būdais. Norima pradėti nuo druskos, tačiau taip pat galvojama apie analogiškus susitarimus dėl cukraus bei sočiųjų riebalų produktuose mažinimo. Įmonėms, prieš atsiliepiant į Sveikatos ministerijos iniciatyvą ir prisiimant įsipareigojimus, kyla daug klausimų dėl mažinimo grafikų, atskaitos taškų, įsipareigojimų kontrolės mechanizmų. Įmonių atstovai pritaria būtinybei keisti produktų sudėtį dėl pasaulinių ir mūsų šalies sergamumo tendencijų, atsižvelgiant į vartotojų poreikius, tačiau jie pažymėjo, kad produktų sudėties keitimas – sudėtingas procesas, apimantis visą kompleksą priemonių, pradedant nuo receptūrų peržiūrėjimo, naujų ingredientų įvedimo, pakuočių keitimo, baigiant - pateikimo į rinką bei priimtinumo vartotojui klausimais.

Apskritojo stalo diskusijos atmintinė

159174a80ecf8703cdf6b65541751530.jpg