2017-03-03

Atsakingas institucijas bei mokslininkus į viešą diskusiją pakvietusi maisto pramonė siūlo eiti inovacijų keliu

Š. m. kovo 2 d. asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ iniciatyva Vilniuje buvo surengta pirmoji vieša apskritojo stalo diskusija, skirta aptarti šalies gyventojų sveikatos ir mitybos gerinimo priemones. Renginyje daugiausiai dėmesio skirta maisto produktų sudėties gerinimo galimybėms, tad įmonės ne tik pasidalino įgyvendinamomis praktikomis, bet supažindino ir su pasaulinių inovacijų kryptimis. Diskusijoje dalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos, Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto, Kauno technologijos universiteto bei įvairių maisto pramonės sektoriaus įmonių ir jų asociacijų atstovai.

Pasak diskusiją moderavusios asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ vadovės Irmos Pilipienės, imtis šios iniciatyvos paskatino nerimą keliančios mūsų šalies gyventojų sveikatos tendencijos. „Maisto gamybos bendrovės neabejotinai stebi aplinką, tad esame puikiai susipažinę ir su ne visada džiuginančiais gyventojų sveikatos rodikliais. Maisto pramonė į vartotojų sveikatą žiūri atsakingai ir nori dalintis savo patirtimi, kokių veiksmų imamasi jau dabar. Kaip bebūtų, Lietuvoje reikia kompleksinių sprendimų, tad aptarti aktualiausius klausimus į bendrą diskusiją pakvietėme visas suinteresuotas puses,“ – pasakoja I. Pilipienė.

Renginio metu naujausius Europos Sąjungos darbo grupių pasiūlymais, kaip gerinti žmonių mitybą, skatinti fizinį aktyvumą bei rengiamu maisto sudėties gerinimo priemonių planu pasidalino Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento atstovas dr. Almantas Kranauskas, faktinės mitybos situaciją ir galimas veiksmų kryptis pristatė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktoriaus pavaduotojas dr. Albertas Barzda. Įžvalgomis dalinosi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė, Kauno technologijos universiteto Maisto mokslo ir technologijos katedros profesorė dr. Daiva Leskauskaitė, Žemės ūkio ministerijos Kokybės politikos skyriaus vedėja Jolita Martutaitytė bei kiti renginio dalyviai. Į diskusijas aktyviai įsitraukė ir atstovai iš Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos bei asociacijos “Lietuvos gėrimai”.

Kalbant apie subalansuotą mitybą skatinančią maisto pasiūlą, maisto pramonės atstovai siūlė eiti inovacijų keliu: tiek nuosekliai tobulinant maisto produktų sudėtį (naudojant mažesnius cukraus, druskos, sočiųjų riebalų kiekius), tiek ją praturtinant (papildant sveikatai palankiomis medžiagomis). Gerąja maisto produktų sudėties gerinimo patirtimi dalinosi asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ atstovai: „Nestle Baltics“ korporatyvinių reikalų vadovė Ariana Rastauskaitė, „Estrellla Baltics“ tiekimo skyriaus vadovas Domantas Grigonis, “Fazer Bakery Baltic“  Baltijos šalių gamybos direktorė Zita Petkevičienė bei „Coca-Cola HBC Lietuvos“ viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė.

Diskusiją apibendrino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus atstovė Aušra Išarienė, išsakiusi mintį, kad požiūris į mitybos gerinimo situaciją turi būti holistinis, t.y. įtraukiantis tiek vartotojus, atsakingas valdžios institucijas, tiek maisto pramonės atstovus. „Džiugu, kad sulaukėme tokio aktyvaus dalyvių įsitraukimo. Akivaizdu, kad klausimų, kuriuos norime ir turime aptarti yra itin daug, tad šią iniciatyvą planuojame tęsti. Iš pradžių galvojome apie susitikimus kas ketvirtį, tačiau po vakarykčio pokalbio panašu, kad kitą bendrą apskritojo stalo diskusiją rengsime jau gegužę“, – tolimesnius planus atskleidė I. Pilipienė.

db2646583c982e544b5eb6b1ca86c1db.jpg

6a660b651755d694d0cab2a1de8beb55.jpg